Van Gerwen grijpt net naast wereldtitel

Het nieuwe jaar begon niet bepaald plezierig voor de welbekende Brabantse darter: hij verloor op nieuwjaarsdag de WK-finale van zijn concurrent Peter Wright. Michael van Gerwen was jarenlang wereldkampioen, maar wist op 1 januari zijn titel niet te behouden in London. Hoe verliep het toernooi voor de Nederlander en verdiende hij het om te winnen? Je leest het allemaal in deze blog!

Een moeiteloos begin

Michael van Gerwen trapte het Wereldkampioenschap Darten af op 15 december 2019 rond de klok van elf. Hij mocht beginnen in de laatste 64 en trad daarin aan tegen de 53-jarige Alan Tabern. Deze partij won de wereldkampioen vrij eenvoudig: 3-1. Vervolgens stond ‘Mighty Mike’ tegenover de Duitse Max Hopp en wist Van Gerwen ook deze pot gemakkelijk naar zich toe trekken met een 4-1 overwinning in sets. Kortom, een redelijk simpele start van Van Gerwen in het World Championship Darts.

De zwaardere finales

De eerste serieuze tegenstander kwam Van Gerwen tegen in de achtste finale. Hierin moest de Brabander zien te winnen van 1-voudig wereldkampioen Stephen Bunting. Dit deed hij ook, sterker nog, Van Gerwen bleek scherper dan ooit. Hij gooide namelijk zijn hoogste gemiddelde van het gehele toernooi in deze wedstrijd. Met een doorsnee van 104.09 wist Michael het duel met 4-0 te winnen. In de kwartfinales trof ‘Mike’ de Colombiaan Darius Labanauskas. Hierin begon Van Gerwen stroef, kwam hij op een 0-1 achterstand en ontsnapte daarna zelfs aan een 0-2 achterstand. Uiteindelijk wist de voormalig wereldkampioen zich te herstellen en liep hij uit naar een 5-2 overwinning. In de halve finale nam de in-Vlijmen-wonende darter het op tegen de Engelsman Nathan Aspinall. Goed was het niet, maar wel opnieuw goed genoeg. De Vlijmense pijltjeswerper won moeizaam met 6-3 en kwalificeerde zich zo voor zijn vijfde finale WK Darts.

De pittige eindstrijd

In het nieuwe jaar stapte Van Gerwen het podium van een uitverkocht Alexandra Palace op tegen Peter Wright alias ‘Snakebite’. Voorafgaand aan de wedstrijd leek Michael van Gerwen de gedoodverfde winnaar te worden, dit naar aanleiding van de statistieken op basis van vorige partijen. Echter bleek niets minder waar: de Schot kwam al snel op een 2-0 voorsprong en moest Van Gerwen een tandje bijzetten. Dit deed de Brabander op waanzinnige wijze. Set 3 ging met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 121.9 (!) naar de Nederlander. Van Gerwen maakte vervolgens gelijk door eveneens set 4 naar zich toe te trekken. Dit bleek Van Gerwens maximale score. Na dit gelijkspel, bleef Michael namelijk achter de feiten aanlopen. Hij miste een lawine aan dubbels om zo op gelijke hoogte of zelfs  voorsprong te komen. Nadat hij dit naliet, leek het verzet gebroken te zijn. Ook na een zenuwslopende negende en tiende set, wist ‘Mighty Mike’ de dubbels niet te raken en werd verdiend ingemaakt (3-7) door Peter Wright, die zijn eerste wereldtitel binnen sleepte.

Kortom, was dit niet het beste toernooi dat Van Gerwen ooit. Hij was in veel van zijn wedstrijden niet scherp genoeg en maakte zo slordige fouten wat hem uiteindelijk de wereldtitel kostte. Alhoewel Van Gerwen uiteindelijk in de finale eindigde, verdiende hij het dus niet het toernooi te winnen, jammer genoeg.