Wie wordt kampioen van de Eredivisie?

We zijn inmiddels halverwege in een veelbesproken voetbalseizoen van lege tribunes en corona-uitbraken, maar de strijd om het kampioenschap in de Eredivisie is in volle gang. Na 14 gespeelde wedstrijden staat regerend landskampioen Ajax met 34 punten aan kop, gevolgd door 24-voudig kampioen PSV met een punt minder. In deze blog blikken we terug op de afgelopen seizoenshelft. Wie staat er het beste voor om aan het einde van het seizoen met de schaal in handen te staan? Sport-en-recreatie.nl maakt de balans op.

Wankelend Ajax

Na een goed begin in zowel de Eredivisie als de Champions League, gaat het de laatste tijd wat minder met Ajax. Na de uitschakeling in het Miljoenenbal, wisten de Amsterdammers met ontzettend veel moeite en enorm slecht spel een punt te redden in de laatste wedstrijd van 2020 tegen Willem II. Desalniettemin bestond de eerste seizoenshelft van de Amsterdamse club niet alleen uit dieptepunten. Zo boekten de Ajacieden een historische 13-0 zege op VVV-Venlo en speelden ze twee goede wedstrijden tegen de Engelse kampioen Liverpool (beide 0-1 verloren). Al met al, maakt Ajax nog steeds een goede kans om kampioen te worden dit jaar, mits de Amsterdammers beter uit de winterstop komen als dat ze erin gingen.

Veerkrachtig PSV

Het seizoen begon goed voor de Eindhovenaren met de komst van spelers als Mario Götze, Marco van Ginkel en Philipp Max. Na enkele goede overwinningen (FC Groningen-uit, NS Mura-uit, PEC Zwolle-uit), belandden de club uit Eindhoven echter in een dip. PSV werd getroffen door een enorme corona-uitbraak en verloor twee van haar eerste drie wedstrijden in de Europa League. De Eindhovense club leek afgeschreven voor de volgende ronde van het Europese toernooi, maar knokte zich sterk terug met zeges op achtereenvolgens PAOK F.C. en Granada CF. Met de terugkerende ‘Mo’ Ihattaren (die zich in een slechte vorm bevond) lieten ‘de boeren’ bij vlagen schitterend voetbal zien. Na ruime overwinningen op RKC Waalwijk en VVV-Venlo (beide 4-1), sloot PSV 2020 goed af met een minimale achterstand op koploper Ajax. Kortom: het wordt nog spannend. 

Clubs in de achtervolging

Op plaats 3 staat het wankelende Feyenoord van Dick Advocaat. Aan het begin van het seizoen leek het erop dat de Rotterdammers mee gingen doen om het kampioenschap. Met overwinningen op PEC Zwolle, ADO Den Haag en Willem II behaalde de club uit Rotterdam tien punten uit haar eerste vier wedstrijden. Daarna ging het echter neerwaarts met ‘010’. De Rotterdammers wisten vier opeenvolgende wedstrijden niet te winnen, werden uitgeschakeld in de Europa League en beëindigden de ongeslagen reeks van 26 Eredivisiewedstrijden (sinds 27 oktober 2019 (4-0 tegen Ajax)). Vooralsnog geen geweldig seizoen voor de Feyenoorders, dus. Maar met een achterstand van vijf punten op de koploper is nog vanalles mogelijk.

Dé verrassing van dit seizoen is Vitesse. De club uit Arnhem behaalde maar liefst zes punten tegen de traditionele top-3 (Ajax, PSV en Feyenoord) en nemen een verrassende vierde plek in. De absolute uitblinkers van ‘Vites’ zijn Riechedly Bazoer en Oussama Tannane. Met 5 doelpunten en 5 assists hebben zij een behoorlijk aandeel in de doelpuntenproductie van de Arnhemmers. Het ziet ernaar uit dat Vitesse hoog gaat eindigen dit seizoen.